Efüzyonlu orta kulak enfeksiyonu nedir?

Efüzyonlu orta kulak enfeksiyonu nedir?

Kulak zarı arkasında akut enfeksiyon yakınmaları olmaksızın sıvı birikmesi ile karakterize bir hastalıktır. Çocukluk çağında sık görülür. Çoğu zaman tek belirtisi işitme azalmasıdır. Ağrı, ateş veya kulak akıntısı yoktur. Çocuğun televizyona yaklaştığı, televizyonun  sesini açtığı, arkası dönük iken seslenildiğinde cevap vermediği dikkati çeker. Kulak  muayenesinde kulak zarının arkasında sıvı görülür. Ayrıca yapılan basınç testi ile sıvı varlığı doğrulanır. İşitme testinde ise 15 -40 dB arası işitme kaybı görülür. Çocuklarda 15 dB üzerinde işitme kaybı iki taraflı olduğunda öğrenme problemlerine neden olur. İyi duymayan çocukta konuşmada gecikme olabilir. Yine iyi duymayan çocuğun okul çağında derslerinde başarısızlık gelişebilir.

Efüzyonlu orta kulak enfeksiyonları bazen ağrılı bir Akut Otitis Media sonrasında tedaviden bağımsız olarak gelişebilir. Çocuk uygun tedavi almış olsa bile 2 hafta sonra yapılan kulak muayenesinde orta kulak sıvısı görülebilir. Bazen de Akut Otitis Media olmaksızın basit bir nezlenin ardından işitmenin azaldığı fark edilir. Tek kulaklı olduğu zaman diğer kulakta işitme normal olduğu için işitmede bozulma fark edilmez. Çocuk  büyükse kulağının tıkalı olduğunu ifade eder ancak  küçük çocuklarda  rutin muayenede fark edilir. Enfeksiyonlu orta kulak iltihabı tedavi edilmediğinde önce geçici işitme kaybı sonra ise kulak zarında bozulma, delinme ve kalıcı tipte işitme kaybına neden olabilir.

Efüzyonlu orta kulak enfeksiyonu - Prof. Dr. Uğur Çınar

Orta kulak sıvısında tedavi yöntemleri nelerdir?

İzle gör: Ağrılı kulak enfeksiyonu sonrasında orta kulakta sıvı kalmış ise 2 – 3 aylık dönem içinde kendiliğinden düzelme ihtimali %80’ dir. Ancak araya giren üst solunum yolu enfeksiyonları özellikle küçük çocuklarda düzelmeye engel olabilir. Orta kulak sıvısı içinde mikrobik yapı mevcuttur. Bu nedenle 10 – 14 gün süreyle antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Ayrıca kortizonlu burun spreyleri ve antialerjik ilaçlar da tedavide  yardımcı olabilir.

Efüzyonlu orta kulak enfeksiyonu - Prof. Dr. Uğur Çınar

Bunlar da İlginizi Çekebilir